De ce Colectiv? Cum de ce?!


“Populism greţos” – aşa consideră, cu maximă indignare, un domn blogger decizia de a schimba denumirea staţiei RATB Mărăşeşti în Colectiv. Acelaşi domn D.T. este indignat de faptul că “semidocţii” de la RATB, la insistenţele unei “armate de idioţi”, au cedat, contribuind astfel la batjocorirea unui episod sângeros din istoria României, fapt pe care dumnealui îl consideră “din cale afară de abject”. De ce? Pentru că la Mărăşeşti au murit 30.000 de oameni luptând, iar în Colectiv au murit 60, pentru o bere (sic!).
Păi, hai să o luăm punctual, zic, până i se mai usucă puţin spumele de la gură domnului în cauză…
– Avem oraşul Mărăşeşti, în judeţul Vrancea, cu mausoleul aferent.
– Avem strada Mărăşeşti în Otopeni, Cluj, Ploieşti, Focşani, Brăila…
– Avem strada Ecaterina Teodoroiu în Bucureşti, Timişoara, Oradea, Craiova, Braşov, Bistriţa şi lista poate continua.

În plus, nu vrea nimeni să înlocuiască numele unei străzi, ci să redenumească o staţie de autobuz. Pentru ce atâta isterie? Nu vrea nimeni să şteargă cu buretele istoria României şi faptele glorioase ale românilor, deşi în mare parte acestea au fost mistificate. (Apropo, a învăţat cineva la şcoală despre pogromul din 1941 de la Iaşi, în care au fost ucişi 13.266 de evrei? N-are Iaşiul atâtea străzi!) Da, în luptele de la Mărăşeşti au murit 30.000 de români, dar câte mame au rămas să-şi plângă fiii luaţi la oaste cu ARCANUL? Ne mândrim cu faptele glorioase ale lui Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, dar ţărişoara asta populată de mândrii lor urmaşi are azi cel mai mare număr de analfabeţi din Europa. Îmi pare rău că trebuie să zic asta, dar cei mai mulţi dintre conaţionalii noştri ştiu că Mărăşeşti a fost… un pachet de ţigări. Trăiesc istoria în fiecare zi, dar nu ştiu cum se face că la televizor o văd altfel. Acum îmi e cât se poate de clar că, de câte ori apare o situaţie de criză, unii au spasme de patriotism şi ori fac apel la spiritul nostru de buni români, ori o bagă p-aia cu cele sfinte. În orice caz, mi se pare halucinant să faci o paralelă între cele două evenimente şi să jigneşti în cel mai mizerabil mod nişte tineri care au murit NEVINOVAŢI.
E adevărat, spre finalul articolului, autorul recunoaşte că corupţia ucide şi conchide totuşi că e cazul ca cei vinovaţi să plătească, dar nu uită să sublinieze, încă o dată, că “batjocorirea unui episod sângeros din istoria noastră nu ajută la nimic”. Cine şi de ce a batjocorit istoria, domnule D.T.? Cred că tirul dumneavoastră furibund e îndreptat într-o direcţie greşită! Din păcate, a trebuit să moară nişte tineri pentru ca societatea să reacţioneze, dar se pare că nu e de ajuns. Da, oamenii aia nu s-au dus acolo să moară şi nici să lupte pentru patrie, şi nici ca să fie transformaţi în martiri! Din păcate, fără voia lor, au devenit un simbol. Nepăsarea ucide, corupţia endemică ucide, iar victime sunt mult mai multe – zilnic mor oameni neştiuţi: de frig, de foame, muncind în condiţii improprii, în timp ce indivizii aflaţi la putere ne sfidează pe toţi, protejaţi de stratul gros de osânză şi de nesimţire. Despre asta e până la urmă Colectiv – un grup de oameni cu interese şi concepţii comune, nişte oameni care doresc binele acestei ţări, nişte oameni care au ales să rămână aici şi să vâslească împotriva curentului în speranţa că vor putea schimba ceva, că fiii şi fiicele lor vor trăi o viaţă mai bună. Să nu merite oare acest ideal nici măcar un nume de staţie de autobuz sau de stradă? Eu cred că merită! Mărăşeşti sau nu, această zonă va rămâne oricum în memoria tuturor drept Colectiv. Ştiu sigur asta, pentru că locuiesc aici…

2 comentarii

  1. Oana, desi blogul tau este unul umoristic, ma bucur sa vad ca ai o atitudine vehementa de fiecare data cand situatia o cere. Bogatia mintii si a sufletului tau te-au facut sa gasesti cele mai potrivite cuvinte ca sa combati o gandire stramba, care nu vrea sau nu poate sa inteleaga realitatea. Te felicit si iti multumesc, pentru ca articolul tau mi-a mers la suflet!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s