Dieta hipopotamică


Dieta

Trăim vremuri de restrişte, vremuri în care feminina siluetă rubensiană a fost surclasată de cea filiformă, androgină. Cunosc pe cineva care, din dorinţa de a intra în rândul lumii, s-a apucat de cinci regimuri deodată. Chestia asta ar trebui patentată sub denumirea de “Montagne russe diet”, fiindcă în primele zile slăbeşti trei kile (garantat!), apoi, după faza de platou, aia în care, de nervi că stagnezi, începi să haleşti necontrolat, le pui la loc pe-alea date jos şi mai adaugi trei, pe urmă mai slăbeşti două (că, na, iei laxative în draci) şi te îngraşi şapte în următorul weekend, la nunta verişoarei din Urlaţi. De ce e o dietă bună? Pentru că, în final, dacă printr-un noroc chior reuşeşti să ai aceeaşi greutate ca la început, nu poţi decât să-i mulţumeşti lui Dumnezeu şi să te gândeşti, cu recunoştinţă, că putea fi mult mai rău.

În concluzie, unii nu sunt făcuţi, dom’le, să fie slabi, dar nu înţeleg asta. Din conformism sau spirit gregar, ziceţi-i cum doriţi, oamenii ajung să-şi autoflageleze minţile şi trupurile doar ca să arate ca duduile şi duduii ăia fotoşopaţi din reviste. Înşişi duduii şi duduile din reviste fac eforturi ulterior să arate ca-n publicaţiile cu pricina, fiindcă nu-i recunosc fanii pe stradă… Apropo, îşi aminteşte cineva ca, pe vremea când singurele retuşuri din poze erau nişte gene mai lungi şi nişte buze mai roşii, să fi fost aşa o abundenţă de nutriţionişti? Din fericire (sau nu), acum există pe toate drumurile şi ne povăţuiesc, la televizor, în ziare sau în cărţile lor de succes, cum să devenim silfizi fără efort. Problema e că, de cele mai multe ori, sfaturile acestor guru ai slăbitului se bat cap în cap. De ce? Pentru că mai puţin de 1% dintre ei au legătură cu medicina. Ceilalţi o ard în showbiz şi sunt mult mai credibili. Păi, pe bune acum, de ce s-ar arunca lumea la sfaturile nutriţionistei Bilic, când madam Tatoiu ne-a împărtăşit tuturor, gra-tu-it, la o oră de maximă audienţă, dieta balerinei?! Numai când pronunţi numele şi deja începi să te simţi ca Pliseţkaia şi să pluteşti ca o lebădă! Şi unde mai pui că şi slăbeşti, practic peste noapte, vreo 5 kile… Ultima modă însă e acum să-ţi tai stomacul. Recent, am văzut cel puţin cinci persoane la televizor recomandând metoda, evident şi medicii aferenţi. Te-ai îngrăşat zece kile astă-vară la all-inclusive, fiindcă ai mâncat ca scroafa de Mangaliţa şi o săptămână n-ai ieşit din restaurantul complexului? Se rezolvă! Fugi şi-ţi tai stomacu’. Ce nu ţi se spune e că, după aia, toată viaţa, o să bei apă cu pipeta şi, după ce o să mănânci un cartof pai, o să zaci pe fotoliu trei ore, cu ochii-n tavan şi cu fermoarul la nădragi desfăcut… Da, băi nene, dar merită efortul, că pe urmă o să te invidieze toate gagicile din jur, că uite ce bunăciune ai devenit după ce ai slăbit 50 dă kintale. Ce mişto o să fie să ai 40 de kile cu tot cu geantă… E adevărat totuşi că e o provocare să-ţi ascunzi cele o sută de falduri de piele atârnândă, dar ce mai contează? Acestea fiind zise, mă declar obligată să conchid că slăbitul nu e un moft, ci un “must”, dacă nu vrei să mori social, ostracizat din cauza colacilor de grăsime de pe coapse şi abdomen. De acelaşi lucru e convinsă şi prietena mea care, spuneam mai sus, derutată de zecile de diete antagoniste, s-a apucat de toate deodată. Chestia asta însă i-a creat şi o uşoară stare de confuzie, după umila mea părere.

Oano, te-am sunat să-mi dai o mână de ajutor, că, uite, ţin o dietă de-asta hipoglucidică, dar şi hipolipidică…

Adică vrei să spui că nu mănânci mai nimic!

Cam aşa ceva… Aoleu, îmi vine să plâng… Şi de nervi, şi de foame. Tu parcă ţineai ceva mai uman, că te-am văzut mâncând într-o zi. E bun Montignacu’ ăla al tău?

Bă, la mine merge, dar nu mă bag să dau sfaturi. Tot ce pot să-ţi spun e că nu e OK să cazi pe stradă de foame. Punct!

Offf, nu ştiu ce se întâmplă, că nu mănânc mult, dar cred că ceva fac greşit în combinaţiile alea ale mele. Ajută-mă, te rog!

Păi hai să vedem ce ţi-ai propus să mănânci la prânz…

Varză! Varza e bună, nu?

Da, e foarte bună. Poţi s-o mănânci crudă, gătită. Merge şi cea murată. Evident, şi cu puţin ulei.

Pe buneeeee? Şi pot să pun şi roşii sau bulion?

Bineînţeles! Vezi să n-aibă zahăr bulionul! Poţi s-o mănânci şi cu friptură. De pui, de porc, de vită… Orice.

Pe buneeeee? Ah, dar nu… Nu îndrăznesc să bag carne aşa, din prima. Măcar un kil să văd că am dat jos.

La naiba! Ai înnebunit?! Mănânci varză goală?

Ei, goală! Cu tăiţei!

 

Credit foto: Randy Glasbergen

44 de comentarii

  1. cu taitei, auzi la ea ! :)) era mai buna cu o carnita de porc cu putina sunculita inclusa , mai intai prajita intr-un ulei gretos cu ungere la ficatul ala care guita , guita si iar guita dupa o dieta sanatoasa . M-ai nimerit ! Ca sa intru intr-un costum slim pe care vreau sa-l cumpar in curand, m-am bagat pe regim. Doamneee ! Cum suna mancarea asta ! Varza calita cu carne prajita ! De-men-ti-al :))))

    Apreciat de 1 persoană

  2. Noaptea nu slabesti. Eu am stat in pat azi pana la 11 si cand m-am cantarit al dracului cantar arata fix acelesi kile :))). Garantat tot ziua slabesti dupa ce mananci varzica cu carnita sau carnaciori sau taitei…. si mai bagi dupa aia o berica :)))).

    Apreciat de 1 persoană

  3. Amuzante mai sunt femeile! Cînd e vorba de orice altceva, fiecare e unică, e deosebită, e specială. Dar cînd vine vorba de dietă, toate se transformă într-o masă amorfă cu convingerea că un copy-paste rezolvă problema. Ce, dacă a mers la colega, de ce să nu meargă şi la mine? Nu-s tot femeie? Mai mult ca sigur au schimbat ăştia între timp reţeta la iaurt…

    Apreciat de 1 persoană

    • Sa stii, maître, ca, de cele mai multe ori, pe acelasi principiu se merge si cand e vorba de barbati: „Daca Alfons a fost bun pentru Gigica, de ce sa nu fie bun si pentru mine? Ia sa mi-l adjudec!” 😀

      Apreciază

  4. Vaai Oana am devenit telepate! Tocmai voiam sa imi postez amaraciunile legate de vizitele indrituite de suferinta la …5(!) doctori. De specialitati inrudite…si cu surplusul de kile. Suferintele erau cu totul si cu totul altele decit cele estetice.Ce te faci ca 4 din 5 au hotarit brusc ca nu conteaza analizele- durerile-afectiunile…ci obezitatea(1.58/71). Buuuun! Dar ce zice gastroenterologul nu se pupa cu endocrinologii(!!) nu se pupa deloc cu cardiologul si nici cu internistul.Una peste alta dietele propuse se exclud una pe alta si se ajunge la solutia unica pe axa reala formata din:3 frunze de salata,20 frunze de rucola, 30 grame carne de curcan fiarta,5-6 ml ulei masline , 80 ml iaurt degresat fara lactoza si iaurt(!), o banana pe sapt si 2 oua.ATIT.Restul nimic. Nu merg la miss Univers….vreau sa ma ridic din pat si sa ma duc la job. Sint sigura ca regimul celor de la Auschwitz era parfum: 25g margarina cu o felie de piine si seara terci. De ceva ce eu nu am voie… Deh! se mai adauga si cite un praf de Cyclon B. Dar prea scolatii(scuze, tot respectul pentru tot corpul medical!) o sa mi-l indice la urmatoarele vizite daca , cumva, vor citi analizele. Daca mai apuc!

    Apreciat de 1 persoană

    • Doamne, Meri, nu pot sa cred! La 1.58 poti avea si 58 de kg, chestia asta cu 10 kg in minus la femei nu e obligatorie, deci 13 kilograme mai putin nu trebuie sa te oblige la un regim tip Biafra! Si apoi, orice afectiune ai avea, poti primi o dieta decenta. Am o prietena care are diabet (e insulinodependenta) si probleme cu tiroida, dar, cu toate astea, nu mananca doar clorofila. A reusit singura sa-si faca niste meniuri dupa care mie imi curg balele literalmente. Eu zic sa nu disperi si sa cauti un medic care sa te scoata din necaz. Simt eu ca o sa fie bine! 🙂 Sa ma tii la curent!

      Apreciază

  5. Cred că ne-am potrivi la o masă cu bunătățuri. Un aperitiv cu fructe de mare, o friptură cu cartofi pai și o înghețată mare de vanilie. Toate stropite cu țuică și un vin dulce. 😉
    Nu contează dimensiunea siluetei, ci a sufletului! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ce ziceai??? Ca ne invata madam Tatoiu despre dieta balerinei? Adevarul este ca, aceasta doamna chiar arata ca o „balerina”, pardon, ca o balenina… Dragele mele, intr-adevar, este vorba de obiceiuri alimentare.., dar, sa nu uitam ce contin toate alimentele acestea pe care le ingurgitam noi. Pe de alta parte, aproape toti am devenit destul de sedentari. Aduceti-va aminte, pe vremuri, copiii grasi erau o raritate, acum…, ii cam intalnim la tot pasul, de la varstele cele mai fragede. Mi-e greu sa ma uit la ei.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mie mi-e mai greu sa ma uit la parintii lor, singurii vinovati de startul prost in viata la care isi condamna odraslele. Kilogramele in plus inseamna frustrare, inseamna respingere sociala, ridiculizare… Stim cu totii foarte bine cat de cruzi pot fi copiii la varste mici si cat rau poate face pe termen lung o porecla aparent nevinovata. Chestia asta cu „vreau ca ala mic al meu sa aiba ce n-am avut eu si sa fie ce n-am fost eu” nu ar trebui sa se contabilizeze in kilograme in plus.

      Apreciază

  7. Mie,ca bărbat, nu mi se pare deloc atrăgătoare o femeie căreia poti sa ii numeri coastele cand respiră ,dar nici atat de dolofană incat sa curgă transpiraţia de pe dânsa in şuvoaie pe „dealuri ” de şunci. Femeia ideală nu o regasiti in tabloide ci in picturile renascentiste. A face sex cu o schiloadă cred că doare, mai suferi si de vânătăi. Noi vrem sa avem pe ce pune mâna, sau amândouă. 😁😁😁😁

    Apreciat de 1 persoană

    • Andrew, sunt 100% de acord cu tine. Si as mai adauga ceva… Sigur, prima impresie e importanta, aspectul fizic e cel care conteaza in momentul ala. As minti sa zic ca nu conteaza si ulterior. Dar mai conteaza si altceva. Conteaza, daca ramai cu fata sau cu baiatul ala superb cu ochi albastri, sa te mai atraga ceva la el si dupa 20 de ani. Daca inca te mai fascineaza persoana de langa tine si cand ii apar ridurile, ii creste burta sau i se rareste parul, inseamna ca ai ales ce trebuie… Din pacate, putini au privilegiul asta. 🙂

      Apreciază

  8. a devenit o adevarata obsesie asta cu slabitul. deschizi tv, te intalnesti cu o prietena, citesti un interviu, toate numai despre asta vb de parca numai asta suntem: ce mancam si atat. pacat, sa traiesti o viata intreaga cu o singura preocupare: ce bagi in gura. dar macar e simpatica prietena: varza cu taitei. e de a mea :)))

    Apreciat de 1 persoană

  9. Pe de alta parte, in lagarele comuniste nu era niciunul gras. Adica logica este simpla, mananci te ingrasi, nu mananci ca apucatul , slabesti! De ce avem nevoie de 100 de diete cand putem face putin sport si o dieta corecta cu fructe, legume, carnita si tot ce este necesar?

    Apreciat de 1 persoană

    • Teoria e simpla si de bun-simt, practica ne omoara… 🙂 Acu… ce sa zic? Amaratii aia in lagare nu aveau parte de party-uri cu candy bar si nici nu vedeau reclame la Snickers… 😀

      Apreciază

  10. revistele ca revistele, dar nu vrei ca oamenii sa se uite urat la tine, si sa nu te poata asculta fiind afectati din punct de vedere vizual, e destul de trista toata treaba asta …. si eu era sa cad psihic ca toate dietele le tineam degeaba insa am descoperit ca daca fac sport constant (nu extrem, 5 ore pe sapt, lejer pe bicicleta) pot manca oricat (ca si daca mananc sanatos, tot se pune la mine)…..dar…4 kg in 3 luni, nu minuni…… oricum e o lupta care cred eu, se poate invinge in timp cu rabdare si cu ignorarea judecatilor celor din jur, adica focusare pe rezultat …..sau, prefer sa fac mai mult sport decat sa renunt la ciocolata,,,,nu-i nici aia treaba sa nu te bucuri de bunatati …

    Apreciat de 1 persoană

  11. Pe la sfarsitul anului trecut citeam despre victime celebre ale anorexiei… Au scapat de kilograme! Chiar de toate! Acu- is doar schelete extrem de ,,silfide,,… E salbatic si dement sa-ti faci singur una ca asta…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu