De Crăciun, fii mai bun!


Anul ăsta, ca niciodată, nu m-a pătruns fiorul sărbătorilor, nu mi-a intrat lerul direct în suflet, la naiba, nici măcar o strofă cu “Jingle Bells” nu mi-a ieşit pe gură, măcar aşa, cât să scap de colindul ăla tradiţional cu “farmacia inimii”, nimic! “Cheer up, hai că mai e timp!”, mi-am zis, “trebuie să-ţi creezi un pic de atmosferă şi-o să-ţi vină şi cheful”. Zis şi făcut. Cobor la Unirii şi intru prin magazine. Rectific, încerc să intru prin magazine. Conchid că nu sunt singura care a avut ideea asta genială şi dau să ies. Îmi amintesc că n-am pâine acasă de vreo trei zile, aşa că-mi fac trei cruci largi şi mă aventurez spre Mega-ul de la subsol. O oră mai târziu, eram a 25-a la coadă şi-mi treceam în revistă viaţa, tot pentru a 25-a oară (deh, nu mi s-au întâmplat prea multe), dar, ciudat, parcă mă pătrunsese puţin spiritul Crăciunului. Sau poate era coada de mop a doamnei din spatele meu. Coşul meu era plin cu chestii vitale: Mars, Snickers, cozonac, nişte cidru… O să vă întrebaţi unde era spiritul Crăciunului. Ei bine, pe ăla îl ţineam în mâini – din cele două ghivece cu crăciuniţe pe care le înhăţasem în drum spre casă curgea apa ca de la robinet, aşa că am fost obligată să le ţin la o oarecare distanţă de corp. În timp ce mă gândeam că aş putea să câştig de departe orice concurs de mannequin challenge, s-a declanşat circul. Bunii creştini de la coadă îl descoperiseră pe Grinch şi erau pe cale să-l linşeze.

Bă nene, bă! Păi tu eşti dus cu pluta? De cinci minute mă uit la tine. Hai, că ai vrut să-ţi cureţe banda cu laveta am înţeles, dar să începi să ţi le pui aici pe căprării în pungi şi punguţe şi să mai faci şi fundiţă la pungă, asta-i prea de tot! Ne expiră dreacu’ cozonacii!

Imediat, cei din spate au început să vocifereze. Omul era pur şi simplu impasibil şi mai avea şi un zâmbet în colţul gurii care te făcea să-i urezi de bine.

Lăsaţi-l, dom’le, că asta n-are toate ţiglele pe casă, nu vedeţi că e obsesiv-compulsiv? Du-te, băăăă, la balamuc, să ajungem şi noi acasă de Sfintele Sărbători!

Singurul lucru pe care-l pot spune în apărarea lui e că omul avea 1.90 şi, cum am o slăbiciune evidentă pentru bărbaţii înalţi, i-am acordat circumstanţe atenuante. Am fost singura. Recunosc că, într-un final, m-a cuprins şi pe mine spiritul Crăciunului, că atâtea urări cu rimă n-am mai auzit de mult. Cinci minute, cât a mai stat acolo, i-au umplut cu toţii masa de cozonaci şi frigiderul de carne, nici Madrigalu’ nu face a cappella pe atâtea voci. Tanti cu mopu’ din spatele meu, indignată că nu mă manifest, s-a băgat în vorbă:

Doamnă, dumneavoastră cum de puteţi să staţi aşa de liniştită?! Ziceţi şi dumneavoastră ceva!

M-am întors şi am zis:

De Crăciun, fii mai bun?!

Am apucat să mai văd cu coada ochiului cum face spre mine gestul ăla de sisi, dar… mi-a venit rândul la casă.

Acolo…

Doamnă, de 5 ani sunt casieră, da’ aşa nebun n-am mai văzut, zău! Doamne, mă gândesc la biata nevastă-sa cum l-o suporta! Să ai unu’ d-ăsta la uşă… Auzi, să mă pună să-i bag fiecare produs într-o punguţă separată şi pe urmă să facă şi fundiţe la pungi… Ce părere aveţi?

Am simţit 100 de ochi în ceafă, aşa că am fost aproape obligată să răspund:

Mă scuzaţi, mă grăbesc… Mi-e să nu ajungă acasă înaintea mea!

În tăcerea mormântală, mi-am luat ghivecele zemuinde de pe tejghea şi, înainte de a pleca, le-am urat tuturor Sărbători fericite.

Tot drumul spre casă am cântat All I Want for Christmas is You, gândindu-mă la bietul “obsesiv-compulsiv”. Am parcurs aleea blocului în 15 secunde şi 53 de paşi şi jumătate, cei 10 paşi şi un sfert până la lift, m-am şters de 6 ori pe preşul de la intrare şi abia după aia am răsucit cheia în broască o dată şi jumătate. Am lăsat ghivecele de flori pe masă (una avea o frunză roşie în plus!) şi am aranjat pe raftul al doilea al frigiderului, exact în mijloc, al 52-lea borcan de muştar. Apoi i-am mulţumit Celui de Sus că sunt zdravănă la cap.

Sărbători fericite! Sărbători fericite! Sărbători fericite!

41 de comentarii

  1. Doamna Sisi, daca eram impreuna „amandoua”, la casa, sa vezi tu ce „circ’ era:))))))))) Pai cum sa-l grabesti pe om??? La 1.90, ma ofeream sa-i fac fundite si la sireturi :))))). Apropos de ce spune Petru mai sus, ia cu de toate, ca-ti sare naibii mustarul…..din frigider:))))))))

    Apreciat de 3 persoane

  2. Rad in hohote draga mea! Cam tot asa si eu, ieri. 2 iaurturi, branza vaci si margarina. Chestii normale. Duamne, la toate casele cosuri superpline de-mi venea sa renunt la lactate in prag de sarbatori. Saptamana viitoare e si mai si!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Firește că „Mars, Snickers, cozonac” erau pentru mama! Că doar nu pot să cred că după trei zile fără pâine, ți-ai refăcut rezerva calorică cu M.S.c.?… 
    Obsesiv-compulsivii nu-i băga în seamă, treci pe lângă, că-i mai bine. Protect yourself!
    La mulți ani!

    Apreciat de 1 persoană

    • Dragă Nick, cu jenă recunosc că erau pentru mine. 😇 Sunt iar în faza aia periculoasă în care mi se lipesc de mâini toate chestiile cu ciocolată. Am ajuns chiar să mănânc exclusiv dulciuri. Mă ajută să rezist. Parcă și văd, în ianuarie iar o să-mi plâng de milă și o să scriu articole despre „grăsuți”… 😄
      P.S. Pâine nu mănânc. Asta ar mai lipsi! 😁
      La mulți ani și ție… Dar mai vorbim până atunci!

      Apreciat de 1 persoană

  4. Nu l-au ars pe rug crestinii care vociferau „prietenos” in spate? Ca ei parca stiu cate ceva despre rugul asta… Iar eu stiu cate ceva despre bunatatea lor de Craciun… Sarbatori fericite si tie! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. Despre „Domnul” numai de bine😁 și eu am unul ordonat😇 daaaar să pui tu 3 de „sarbatori fericite”??? Hmmm, am zis că numai eu si fie-mea mirosim mâncarea/paharul/tacâmul inainte să-l ducem la gură😂, nu mănănc DELOC in vizite/reuniuni/nunti/botezuri/inmormântări sasmd,zic că-s la dietă😉 asadar draga mea, sarbatori fericite și merry crismăsel😉

    Apreciat de 1 persoană

  6. Sărut mâna, dragă Oana! Ce mă bucur să văd că nu ne-ai uitat și ne-ai scris ceva…. ca de Sărbători. Ai un umor teribil. Ce bine observi tu adevărata atmosferă „creștinească” din marele oraș. Nici nu vreau să mă gândesc ce poate să fie prin magazine în aceste zile. O nebunie! Dar cel mai tare mi-a plăcut când ai amintit de al….52-lea borcan de muștar din frigiderul tău!! Ești de pomină!
    Numai bine să-ți fie întru toate și să ai parte de cele mai frumoase bucurii de Sărbători, alături de cei dragi! 🙂
    Gânduri bune de la Târgoviște!

    Apreciat de 1 persoană

  7. 😀 😀 😀 Sigur ca mustarul merge la fix cu Mars, Snickers, cozonac… si un lucru e cert, ca esti foarte zdravana la cap daca cele 52 de borcane de mustar n-au fundite. 😉
    Stii, si eu m-am gandit ca macar de Craciun ar trebui sa fiu si eu mai buna. Asa ca, stiind cat de ocupata esti, ma ofer eu sa le pun fundite, funditee, funditeeee! 😀 Deci stau pe-aproape. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  8. Am intrat pe blogul tău nu înainte de a-mi aranja perna de pe scaun de 5 ori. În partea din stânga stătea cu 0,5 milimetri mai departe de marginea scaunului. Când s-a aranjat acolo, s-a deranjat la spate unde un colţ nu era în perfectă armonie cu spătarul, adică nu forma un unghi drept.
    Am început să citesc. După primul paragraf m-am ridicat ca să aranjez o foaie de lângă monitor, pusă de şeful meu ca să nu uit să fac o treabă. Foaia aia stătea cam strâmb. Când m-am aşezat pe scaun, am simţit că s-a deplasat puţin perna, aşa că a trebuit aranjată iar.
    Am citit mai departe şi m-am oprit ca să întorc cana de cafea că stătea cu toarta spre mine şi strica decorul din jur, adică biroul pe care toate stau într-un anume fel. În fine… am ajuns la paragraful cu omul de la casă şi am zis „Doamne fereşte de oameni din ăştia, n-am văzut aşa ceva”. Am râs în hohote de răspunsul tău dat în faţa oamenilor nervoşi şi pe urmă am început să aranjez trei pixuri de pe birou că nu formau o linie perfectă.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Țțț!,țțț!,țțț! Câtă superficialitate! Și cătă dezorganizare! Păi toată lumea știe că abilitatea o dovedești în modul în care așezi lucrurile pe bandă: în ordinea alfabetică a denumirii produselor și de la mic la mare…Așhea ceva!… Iar la întrebarea doamnei de la casă, răspunsul era cât se poate de simplu și de clar:”Divulgaritatea umanistică a unui om s-ar putea retușa pe un blastom al nonșalanței nonconformistice întru Jean Calvin, numai că această republistică interumană s-ar putea repudia pe un anumit tronson umanitar. As vrea ca totul în acestă zi a unui prohod pe care Divinitatea se poate codifica o împărtășanie pură s-ar putea restructura pe un anumit disconfort pluri-renastentistic umanitar. Eu am venit ca să confirm: sunt într-o urbanistică a unui Univers transvest și-am luat o sfântă împărtășanie intr-un trixistus invirstus, într-o nonșalanțo-nonconformistico sub Jean Calvin și nu știu dacă dumneavoastră aveți pledoaria ca să-mi oferiți această continență para-sinuso-ideală, pe care niciodată acest Univers situs invertus, s-ar putea construi!”

    Apreciat de 1 persoană

  10. Buna dimineata Oana !
    Intelept sfat ! 🙂
    Ce pacat ca nu l-a citit nici unul din consilierii presedintelui Klaus Werner Iohannis caci ,
    NU ar fi amanat DESEMNAREA premierului propus de PSD&ALDE dupa……………..CRACIUN !!! 😦 😦 😦
    Weekend placut si CRACIUN fericit ! 🙂
    Aliosa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu