Scheletul din dulap


Săptămâna trecută, când încă nu venise iarna din nou, mi-a sunat la uşă o vecină, care, văzând abundenţa de încălţări de sezon din hol, m-a întrebat dacă mă pregătesc să plec la munte. Am confirmat jenată, afară erau 25 de grade, iar la mine în hol tronau apreschiuri şi ghete îmblănite, iar în cuier… haine asortate plus toate accesoriile de rigoare. După ce a plecat, mi-am zis că e timpul să-mi fac curaj şi să trec la garderoba de primăvară. Mă rog, curaj e un cuvânt prea “subţire” în ce mă priveşte, fiindcă aici e vorba de cantitate de două ori. O dată, de cantitatea de haine pe care trebuie s-o înghesui în şifonier şi, a doua oară, de cantitatea de carbohidraţi pe care am înghiţit-o peste iarnă. De câte ori îmi scot boarfele din dulap primăvara, trăiesc cu senzaţia că toată viaţa m-am îmbrăcat de la parastase de 7 ani şi că răposata a fost mult prea slabă.

Simplul gând că o să dau iar peste pantaloni pe care pot să-i trag doar până la genunchi, peste tricouri până la buric şi cămăşi care nu vor sta încheiate decât cusute mi-a făcut rău, aşa că am început cu o… pauză. Mi-am aprins o ţigară şi mi-am sunat o prietenă. Când i-am spus prin ce trec, a început să râdă necontrolat.

Ce faci, fetiţă, ce-i cu veselia asta pe tine?

Nici prin cap nu-ţi trece! Stai să vezi ce-am păţit eu cu operaţiunea dulapul!

Acum trebuie să spun că prietena asta a mea s-a măritat de curând şi, într-un exces de generozitate, s-a gândit să-i facă şi omului ei mai mult loc în dressing. Cu ocazia asta, a dat peste… corpul delict, un costum care era al lu’ fostu’, un fost care i-a pus creierii pe moaţe şi pe care actualul îl iubeşte ca sarea-n ochi. Când a recunoscut husa costumului, a început s-o furnice pe şira spinării şi l-a aruncat într-un colţ, cu gândul să-l dea de pomană mai târziu. În momentul ăla, ghiciţi cine a intrat? Ei bine, da…

Ce faci, iubi, aici? Ne mutăm undeva?

Nu, dear, astea sunt câteva cârpiţe de-ale mele, vreau să-ţi fac loc şi ţie…

Câteva… mii văd. Auzi, dar ce-i cu costumul ăla în husă acolo, aruncat aşa?

Nnnnimic… E o vechitură, voiam să scap de el.

Ia să văd ce e acolo!

Lasă-l, te rog, e de aruncat! I-l dau omului de serviciu…

Cum să-l dai aşa? Ăla e un costum de firmă!

Nu e al tăăăăău, a mai zis amica mea, simţind că se prăvăleşte cerul pe ea.

Stupoare. Stupoare. Stupoare.

Aaaaaaaa, e al lu’ nenoro… !@#$%^&* ăla care ţi-a mâncat ficaţii, şi nu doar ţie! Adu-mi o foarfecă repede, că acum îl fac praf!

Zicând asta, n-a mai aşteptat, l-a trântit în mijlocul camerei şi a început să sară pe el cu picioarele şi să-i dea şuturi cu sete, de parcă înăuntru era chiar împricinatu’. Când a obosit, a zis:

Adu totuşi şi foarfeca, vreau să mă asigur că n-o să poarte nimeni mizeria asta de doi lei! Da, de doi lei, la fel ca stăpânul ei.

A desfăcut fermoarul cu un gest nervos, decis să facă din costum cârpe de praf. A urmat o pauză lungăăăă, după care i s-a auzit iar vocea, de data asta şovăielnică:

Auzi, iubi… Asta e cravata mea. Ce caută aici?

Am râs 10 minute doar imaginându-mi scena. Şi eu, şi ea. După care, am întrebat-o:

Ia zi, s-a calmat omu’ tău?

Da, e în dormitor. N-o să iasă de-acolo prea curând.

Aoleu, aşa rău s-a supărat pe tine?

Nu, fetiţă, de un sfert de oră îşi perie costumul…

46 de comentarii

  1. Vai ce dor imi era de ceva vesel! Sa traiesti sanatoasa, Oana, si sa mai vii cu astfel de bucurii! In rest, pot doar sa-mi imaginez toată tărășenia. Cat despre haine, eu a trebuit sa- mi las doar vreo două la vedere, restul nu știu cui apartin. Parol.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Bine ai revenit, eu am rezolvat partial problema, toate hainele sunt scoase din dulapuri iar la mine in camera
    este un adevarat haos. Problema este ca nu ma mai simt vinovata ca nu mai este ordine, devin mai relaxata cu varsta.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Baii, eu am in dormitorul mic, un sifonier care apartine soacra-mii. Are in el haine pe care nu le-a purtat niciodata. De fapt haine este mult spus. Sunt niste puscarii de toale, pe care mi-e si rusine sa le dau de pomana. Acum vreau sa renovez camera, si pentru asta trebuie s-o iau cateva zile „la bloc”. Pe langa faptul ca stiu sigur ca nu v-a arunca nimic, v-a trebui s-o si suport in prezenta „distinsei mele fapturi”:))). Am nevoie de fier, nu ca sa-i dau cu ceva in cap, ci ca sa nu o iau pe arartura si sa-i sparg sifonierul in fata ei:))))))))))). Sa-mi ajute Dumnezeu:)))))

    Apreciat de 2 persoane

  4. Am râs și-am râs și-am râs😂 bun revenit Onuța draga mea😚 mi-era dor de tine. Finalul apoteotic😂😂😂 săracul om, costum de firmă călcat…in picioare😂😂😂și apropo de haine, ai văzut că a fost bună pauza? N-a mai trebuit să te lupți cu șifonierul să-ți returneze șubele si bocancii😉 eu am facut prostia să strâng tot și ghici cine ura „de bine” cui a inventat vremea/frigul/noroiul(este singurul lucru pe care-l urăsc visceral😒) când am văzut 3 grade in termometrul de exterior? Așa că, te felicit pentru „pauză”😊

    Apreciat de 1 persoană

  5. 😀 😀 😀 Foarte tare „operatiunea dulapul”! Un episod cu trairi intense 😀 , da’ cu final fericit pentru protagonisti. Si foarte hazos si pentru noi, naratoareo care esti! 😀
    „Nu lasa pe maine ce poti face azi”! Daaa, dar nu si primavara asta… Ce bine mi-au prins si mie cojoacele neluate inca din cuier, ca ghetele oricum raman in hol pana la vremea sandalelor (stii tu de ce). 😀

    Apreciat de 1 persoană

  6. Lucrez la o invenţie, am nevoie de idei.
    După ce-am trecut prin experienţe traumatizante de plecat de acasă pe dooj’ de grade plus, cu îmbrăcăminte adecvată gradelor mai la stânga menţionate şi întors pe unu’ cu minus în faţă, arătând de parcă tocmai m-au scos de la criogernare, cu nuanţe mov-albăstrui şi aproape strălucind în întuneric, sunt decisă să revoluţionez industria şi să scot din meandrele concretului o chestie genială. M-am gândit şi la cum va arăta reclama şi la text dar n-am produsul.
    Se ia o superbitate ca mine sau ca tine sau ca oricare altă superbitate ca noi şi se pune în mijlocul unei grămezi de haine aruncate pe covor, cu o mutriţă descumpănită şi cu bărbia tremurând a dezastru natural: te-ai săturat de zilele-n care săndăluţele tale rămân înzăpezite sau rochiţa vaporoasă nu mai face faţă valurilor iscate din senin pe trotuarul scăldat de ploile torenţiale? Nu mai faci faţă situaţiilor în care alegerea ţintei pentru o banală zi de muncă devine un calvar? Scapă de toate astea cu…. şi aici punem numele produsului pe care încă nu-l am dar lucrez la el.
    Ideea e că vreau să inventez nişte frânghii la capătul cărora să fie legat dulapul de haine şi nişte roţi care să-l facă mai uşor de transportat. Facem şi o rampă specială pentru metrouri, autobuze şi trenuri. Pentru cazurile speciale punem pedale şi mergem cu dulapu’ dacă n-avem alt mijloc la îndemână.
    Împart profitu’ cu oricine-mi dă idei de frânghii rezistente.
    Şi citind păţania prietenei tale, aş pune-n slogan şi faptul că asta poate salva şi căsnicii la o adică 😉

    Mi-a fost tare dor de tine!

    Apreciat de 2 persoane

    • 😃😃😃 Potecuț, genială ideea! Am avut și eu una similară, dar n-am patentat-o și mi-a furat-o cineva… Al naibii a scos pe piață un dulap la scară mai mică, unii îi zic geantă, dar e o nedreptate. Am și eu vreo două dulapuri de-astea, în care car zilnic accesorii pentru minimum două anotimpuri. Singurul inconvenient e că am făcut scolioză și, de la greutate, tocul stâng mi se tocește mai repede, dar, în rest, e perfect. 😉
      Și mie mi-a fost dor de tine…
      Ieri am reușit să scriu fiindcă am avut o zi liberă, ne-au închis firma pentru mutare. Ultima noastră zi acolo a coincis cu predarea revistei, așadar acum zac și mă uit cu jind afară, că s-a făcut frumos…

      Apreciat de 1 persoană

  7. De cand pe aici, e o gluma proasta sa schimbi in dulap hainele de sezon.. La început eram naiva si făceam schimbul riguros ca o zi mai tarziu sa caut disperata in pivnița haine si cizme groase. De atunci, mi-am invatat lecția. Amestecate. Si groase si subțiri. Ca pot fi 25 de grade in Martie si cu siguranța 8 grade la sfarsit de Iunie.. Asa ca… Nu vrei sa vezi dulapul meu…
    Oana, cu riscul de a ma repeta, ce bine ca ai trecut pe aici, gura mea de aer proaspăt! ❤️

    Apreciat de 1 persoană

  8. Lumea este plina de „schelete”, de morti vii,îngrijorati de intemperii,panicati de viitorul lor incert,închis în „dulapul” urias al sistemului minciunii „Matrix”în care aceasta aglomeratie,de peste sapte miliarde de suflete moarte,sclavi ai sistemului antichristic,’turme inconstiente’,alimentate cu nonvalorile materiale,tentante,atragatoare,stralucitoare însa ucigatoare,pastorite de „lupi înfometati” îmbracati în piei de oi,sunt crescute de sistemul mondial al raului „Anticrist” pentru a fi înghitite de gura uriasa si flamânda a dumnezeului acestui sistem „Mamona”,balaur cu sapte capete,care devoreaza zilnic mii de suflete din marea turma raspândita pe tot pamântul,lipsita de ADEVARATA hrana si APA VIE,*HRISTOS*,SINGURUL care confera VIATA autentica sufletelor nascute moarte.
    EL este pâinea vietii,oferita lumii de catre Creatorul vietii,iar toti cei ce-L manânca zilnic,vor învia si vor trai etern ELIBERATI de sistemul acestei lumi umanist-materialista înselatoare,relativa,efemera,scurta si încarcata de probleme cotidiene imprevizibile.
    Desteapta-te române…treziti-va dragii mei. Viata e superba când abandonezi sistemul raului universal,si intri sub autoritatea si Legea IUBIRII lui Dumnezeu prezentata prin FIUL omului si FIUL SAU,*HRISTOS*
    EL este învierea si viata AUTENTICA. „Gustati si vedeti ce bun este Domnul. Ferice de omul care se încrede în EL” !

    Apreciază

  9. Sărut mâna, dragă Oana! Ce mă bucur să te regăsesc aici. Ne lipsesc mult povestirile tale, pline de umor.
    Cât despre „problema șifonierului”…. stai liniștită, căci așa pățim cam toți. Și nu doar voi, doamnele! 😀
    Pantaloni care „țipă”, cămăși la care sar singuri nasturii și câte și mai câte asemenea pățanii. Dar ce mai contează? Noi să fim sănătoși!
    Numai bine îți doresc cu tot dragul! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

      • Alex, la fel și ție! Tare mă bucur că nu m-ai uitat! De la voi îmi iau energia în ultimul timp. 😊 E musai să punem de-o întâlnire cu toții, mă gândesc că prin iunie ar fi perfect. Abia aștept să ne distrăm la o cafea și-o tacla!

        Apreciat de 1 persoană

  10. Ieri după amiaza primesc un telefon:
    -Mama, unde ești?
    -Prin oraș, am putina treaba!
    – Am musafiri la cina, astăzi, poți sa -mi iei și mie 6 felii de vrăbioară de vită?
    -Sigur, sunt chiar la Auchan. Te sun după ce rezolv!
    Nu i cazul sa va reamintesc ca sunt vegetarian…
    -Mă așez la rând și fac în minte analogii cu cererea mamei… Ajung în fata vânzătoarei și cu voce tare și ferma intreb:
    -Domnișoară, aveți păsărica?
    În secunda doi mă fac roșu ca racul, simt privirile arâzând ca laserul ale vanzatoarei și restului de cumpărători, mă blestem în gând că din toate analogie din lume eu alesesem, bascuța, veveriță, ciocănitoare. … Și plec fredonând în gand:
    Mama unde esti?
    Bate-ma de vrei
    Dar vino sa mă iei!

    Apreciat de 1 persoană

    • Șerban, data viitoare îndreaptă-te spre o zonă mai safe, cum ar fi aripioarele de porc (nu, nu e o glumă), deși cred că și în situația asta riști să primești una peste ochi – doamnele sunt foarte sensibile dacă te iei de aripioarele lor. Oricum, putea fi mai rău… Apropo, mama ta gătește limbă de vacă? 😝

      Apreciază

  11. Iar comentariul on topic:
    La începutul iernii, prind o reducere irezistibila la tricouri. Port mărimea M, iar de când cu noua relație, începeam sa mă încadrez spre L. Mă gandesc:
    -Vine iarna, Iubi nu știe sa gătească dar are niște calități care mă fac sa mi măresc numărul de mese pe zi, așa ca le iau XL. 12 tricouri. Ca o sa vina vara și sa vadă iubi ca … măcar tricourile, le am…. foarte mari…
    Intre timp Iubi, își da share cu câțiva amici, întâmplarea face, pe doi să-i deranjez în patul meu, pe muzica mea… Îmi schimb meseria și mă angajez cu toată fermitatea ca actor dramatic în piese antice grecești, depresie, anxietate, xanax la greu… Pierd 10 kg în prima săptămână, 15 în următoarea luna și ajung la măsura S. Vine căldură și eu cu tricourile mele XL, în fiecare weekend când ies în oraș, nu se poate sa nu primesc doua trei pachetele și indemnul:
    – Zi Bogdaproste, maica!

    Apreciat de 2 persoane

    • 😆😆😆 Șerbane, cu tine am economisit un Xanax azi! Tricourile alea XL ține-le, că nu se știe când apare o nouă iubi performantă. 😉 Dacă nu, să știi că și eu primesc de pomană. M-aș încadra și la mărimi mai mici, da’ de la o vreme mă tot sugrumă ceva, așa că m-am dat pe Demis Roussos style. 😆 Dacă iau anxiolitice, intru și în M-L. 😆

      Apreciază

  12. Deloc nu pot spune despre mine ca sunt naiv, insa am compilat mai greu legatura bucatelor cu alte organe de vita.Poate si pentru faptul ca alaptatul nu intra in seria analogiilor si sinonimelor din vocabularul meu…Insa, acum cand am realizat potentialul, sunt hotarat sa fac un test marketing, urgent. Incepand de astazi! Poate reusesc in felul acesta sa-mi refac viata macar de 3 ori saptamana aceasta, ca prea sunt restantier…

    Apreciat de 1 persoană

  13. Seara bună, dragă Oana! O întâlnire? Ce fain ar fi! Că la celelalte două, eu nu am reușit să ajung, din cauză de program. Dacă te gândești la o asemenea întâlnire, să ne spui din timp, ca să nu ne mai încurcăm în alte planuri, cum am pățit eu. Abia aștept să primim vești de la tine!
    Numai bine și zile frumoase și liniștite, îți doresc cu mult drag! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu