Cum să devii jurnalist de online în 5 pași simpli


Când m-am angajat eu în presă, prin secolul trecut, încă i-am mai prins pe oamenii ăia care mâzgăleau niște hieroglife pe hârtie, pe care apoi le decodificau și ieșea ditamai articolul. Doar câțiva ani mai târziu, stenografii au fost înlocuiți peste noapte de o șmecherie cu butoane, care i-a făcut să devină inutili, numită reportofon. Acum, ingeniosul gadget este uzat moral, un simplu telefon smart te transformă ad-hoc în reporter, fotograf, îți corectează textele și presimt că mai e un singur pas până va începe să le scrie în locul tău.

Pentru cei care n-au idee cu ce se mănâncă asta e floare la ureche. Care sunt cei 5 pași pentru a deveni jurnalist online despre care pomeneam în titlu? Nimic mai simplu – ca să ajungi din recepția firmei în redacție e nevoie de doar 5 pași; apoi, te așezi pe scaun, deschizi calculatorul și aia e, te apuci de scris. N-ai scris nimic în viața ta și tu, de fapt, ai ajuns acolo fiindcă, după cheful de azi-noapte, te-a luat, așa, un vertij, te-ai sprijinit întâmplător de peretele clădirii și te-a invitat cineva să-ți revii pe canapeaua din recepție? N-ai de ce te teme, pentru salariul minim pe economie ți se va face un training de 5 minute și, gata, ești jurnalist!

De altfel, nu mai e un secret pentru nimeni că presa scrisă e pe butuci, așa că jurnaliștii de print au fost obligați să se orienteze spre online. Cei mai mulți nu au reușit, și acum sunt casieri la Mega Image. Ceilalți, temerarii, buchisesc ABC-ul online-ului, care, din păcate, e matematică pură și mult marketing.

Ce trebuie să știi:

* De azi înainte, o să te închini la Google Analytics și o să te rogi la Sfântul SEO (Search Engine Optimization).

* De gramatică n-ai nevoie, oricum lumea se uită doar la poze. E de ajuns să pui virgulă după cum respiri. Unde simți nevoia să te oprești, acolo o plasezi. Mai nasol e dacă suferi de astm…

* Dacă nu ești în stare să scrii, iei articolul cu copy/paste de pe site-ul altora. Nu uita totuși să-i ștergi numele autorului și să-l treci pe al tău!

* Dacă bunică-ta făcea integrame și ți-au trecut prin fața ochilor cuvinte ca ubicuu, ineluctabil, oximoron și transcendență, uită de ele! Cititorii o să creadă că-i înjuri.

* Unde găsești subiecte? Pe Facebook și pe Instagram. Hai că nu e greu! Dacă reușești să o toci juma’ de oră fără întrerupere, cu amicii, pe piți aia siliconată și botoxată care cică e cântăcioasă, îți iese din prima un articol de 300 de cuvinte doar despre bluza ei cu paiete.

În schimb, dacă până atunci ai scris pentru print, o să ai probleme. O să constați mai repede decât credeai că trebuie să scrii la cantitate, și nu la calitate, că “cine, ce, unde, cum, când, de ce” și verificarea din trei surse sunt reguli pentru fraieri, acum SEO conduce jocul și tu trebuie să dansezi exact după cum ți se cântă.

Algoritmul de căutare de pe Google îți va spune despre ce să scrii și mai ales despre cine să scrii în săptămâna aia. Bă, pe tine nu te interesează că a murit Olga Tudorache, tu trebuie să bagi repede o rețetă de cozonac cu 100 de ouă și horoscopul Kama Sutra pe 2018, că gospodinele asta caută în perioada asta! Dacă ai pierdut startul cu Stela Popescu și Cristina Stamate, poți să-ți iei la revedere, că nu te mai găsește nimeni pe prima pagină a lu’ Google nici dacă scrii, ca un mizerabil, că cea din urmă își juca pensia la păcănele. Au făcut-o deja alții!

În lipsă de idei, o scoți la înaintare pe “mama traficului de pe net”, femeia de plastic, Kim Kardashian, și inventezi repede ceva despre ea. Despre silicoanele ei ai scris, despre grăsimea injectată în cur ai scris, la fel și despre bărbat, despre primul, al doilea și al treilea copil, despre mama purtătoare a progeniturii sale, despre celelalte surori borțoase ale ei – la fel… Până la urmă, descoperi că a apărut la un eveniment cu o freză “wet look” și iaca articolul! Da, da’ ce să vezi?, analizoru’ din josul paginii te face praf. Îți zice că textul nu e îndeajuns de lung, că ai mai folosit cuvântul ăsta cheie de 63.540 de ori, dar că densitatea lui e prea mică în text, că imaginilor din pagină le lipsesc atributele alt, că lungimea descrierii meta nu e bună… Te gândești siderat: “Ce naiba vor, frăție, ăștia de la mine?!”. Cu puțin exercițiu, afli și ce vor… Să scrii ca și cum te-ai adresa unei persoane cu retard sau cu început de Alzheimer. Și scrii!

Schimbi cuvântul-cheie în frază-cheie. Îți iese un text redundant (care te face să pari un dobitoc) în care fraza-cheie, Kim Kardashian face furori cu noul ei look, apare de 35 de ori – în titlu, în șapou, în text, în subtitluri și în explicațiile foto. La final, semaforul SEO îți dă verde, dar ce să vezi? De Ziua națională tu scrii despre Kim Kardashian? Da, dar despre asta au scris toți ceilalți… Ce e de făcut? Hai, fă ceva dacă nu vrei să ajungi să pui marfă-n pungi la Mega Image!

Te duci pe pagina ei de Instagram, că doar ai și un cont fals, o complimentezi pentru look-ul desăvârșit, după care îi scrii că i-ai oprit un loc la tribuna oficială, de Ziua României. Dai print screen și, gata, ai și dovada! Schimbi iar cuvântul-cheie, scrii două-trei cuvinte despre asta, faci o galerie foto cu bucile divei, iar la final adaugi: La mulți ani, România! Apoi, pui titlul: Kim Kardashian, în tribuna oficială, de Ziua națională a României, alături de Klaus Iohannis? Ți-e clar că semnul ăla de întrebare de la final te disculpă de orice răspundere, așa că dormi liniștit până a doua zi. Și uite așa ajungi primul în Google Analytics, cu 15.000 de vizualizări. Te-a preluat Yahoo, ești în top, nu-ți mai pasă că te-au preluat și colegii de la tabloide, evident fără semnătura ta, și nici că pe Facebook te complimentează cititorii: “Fu**vă în noroc de jurnaliști pârâți!” “Astea sunt titluri, bă nemernicilor?” “Hai sictir de-aici cu știrile voastre de c***t!”. În sfârșit ești jurnalist!

 

Chiar dacă nu e deloc departe de realitate, acest text este totuși un pamflet. În ciuda vicisitudinilor, în România se mai face încă presă de calitate. Când nu se va mai întâmpla asta, veți ști, pentru că o să vă pun mâncărica în plase, la Mega Image (acolo primesc și seniori).

 

79 de comentarii

  1. De la presa de calitate nu se ajunge neaparat la Mega Image. E aglomeratie mare acolo – nu-i problema, facem manipulare de calitate, tabloide de calitate, reclama falsa de calitate, santaje de calitate, alte mizerii de calitate… Abia apoi, daca toate astea nu-si vor mai gasi intr-o zi clientii, urmeaza supermarketul… Sau daca esti prea idealist sa vrei doar presa de calitate si n-ai loc. Eee, atunci ai, fara doar si poate, o problema.

    Apreciat de 1 persoană

    • 🙂 Ei, Adrian, stii bine la ce ma refer… E adevarat ca nu e toata populatia cititoare de Dilema Veche, dar, in goana dupa trafic in online, s-a ajuns deja la chestii halucinante. Stiu asta pentru ca scriu zilnic „mizerii de calitate”. 😀 Chestia cu Mega Image-ul nu e deloc o exagerare, cunosc cazuri. Eu, de exemplu, am lucrat trei ani pe drepturi de autor (stii bine care sunt dezavantajele). Crede-ma, am un CV lung cat o zi de post, pe care nu s-a obosit nimeni sa-l citeasca, desi, fara lipsa de modestie, scriu mai bine decat multi… De ce? Pentru ca la anul nasterii scrie 1968! Norocul meu s-a numit acest blog, unde acum nu mai am timp sa scriu, si asa am fost angajata fara sa dau proba de lucru. 😉

      Apreciat de 1 persoană

  2. Foarte tare articolul tau! Ma intreb cate sute sau mii de „jurnalisti” te vor injura dupa pamfletul asta… Ba nuuu! Vor crede ca e de bine, ca-i incurajezi! 😀 Uite, pana si pe mine m-ai convins ca as putea sa devin jurnalista, ca la Mega nu ma bag… acolo e pentru intelectuali. 😀
    P.S. M-am amuzat, dar sper din tot sufletul ca va veni si vremea cand vor disparea din online analfabetii, diletantii, hotii,, iar adevaratii jurnalisti vor fi apreciati si recompensati pe masura valorii lor! ❤

    Apreciat de 1 persoană

  3. Păi vezi?! „Noroc” că-s mai bătrână decât tine, Oana, cu 10 ani, că altfel, jurnalist mă făceam! Care m-a făcut mama fără noroc…😢 Nu conta că până acum mi-am scris doar temele, pe când eram la şcoală, nu?

    Apreciat de 1 persoană

  4. Cred ca e foarte adevarat ce spui. Oricum, mi-a placut punctul patru. De multe ori vad niste titluri incendiare; cand citesc “articolul” constat ca titlul nu are absolut nici o legatura cu articolul respectiv…Plus multe greseli de ortografie. De fapt eu citesc Gazeta Sporturilor si Prosport, pe Internet.

    Apreciat de 1 persoană

    • Catalin, ma simt datoare sa vin si cu o completare… Unele greseli sunt facute din nestiinta, iar altele din viteza. Colegi de-ai mei de la alte publicatii sunt obligati sa scrie si 15 articole pe zi, asa ca iti imaginezi ca nu se mai uita in urma…
      La aia cu titlurile iti dau dreptate. Intr-o zi, am intrat de pe facebook intr-un articol care parea wow, avea o prezentare de zile mari. Linkul m-a dus pe site (muream de curiozitate) si, ce sa vezi?, era scris de mine! Nu mi-am dat seama din teaser-ul de pe fb… 😀

      Apreciat de 1 persoană

  5. Foarte tare articolul! Ai pus punctul pe „i” cu toată hotărârea. Și sunt curios câți dintre colegii de breaslă, mai ales cei mai „noi”, au apucat să-l citească. Pentru că tu ai prins și alte vremuri, când jurnalistica se făcea „ca la carte”, iar lumea se bătea pe ziare și reviste. Deci ai cu ce face comparație. Plus că sigur ai avut prin preajmă jurnaliști celebri, devărați seniori (nu doar ca vârstă) în lumea publicisticii. Îți amintesc cu câtă bucurie citeam ziare și reviste imediat după `90. Era lumea avidă după așa ceva. Și erau publicații foarte bune, unde se scriau articole, nu „bâzdâgănii”. Acum, încerc să citesc pe anumite pubicații on-line. Ai dreptate, încă mai sunt publicații care se respectă, unde chiar ai ce citi. Dar sunt și niște „tomberoane” unde de la titlu realizezi ce găsești înăuntru. Și astea ar mai cum ar mai fi, dacă vrei neapărat să afli ce ouă prăjite tocmai a mâncat Cruduța, cine s-a mai scărpinat în nas prin parlament, sau…„ despre piți aia siliconată și botoxată care cică e cântăcioasă…” – cum tare fain ai zis. Uneori, când ești obosit și plictisit, te mai amuzi și cu asemenea bazaconii. Mai tare mă enervează cei care, respectând regulile amintite de tine, prind „locul în față” cu un titlu bombă, îți captează atenția, deschizi și….nimic! Pur și simplu nimic! Am crezut că are „culcalatorul” meu ceva, dar nu, așa e treaba-surpriză! Sau una scrie în titlu, iar în „articol”… două rânduri despre altceva. Dacă aș putea să-i sancționez on-line pe cei care recurg la așa ceva, aș face-o cu plăcere.
    Unde se va ajunge? Greu de spus. Sunt tare curios ce mai învață tinerii studenți de azi de la Jurnalism!
    Numai bine, dragă Oana și o zi cât mai frumoasă și odihnitoare. Sper din suflet să vii mai des pe aici, căci tare îți mai ducem dorul! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  6. Intrebare : de ce crezi dumneata , o tipa oarecare ce s-a angajat in presa in secolul trecut , ca ” presa scrisa e pe butuci ” dar sa fi ….macar cat de sincera poate fi o femeie 😉 ?!? A doua intrebare : ce-ai facut din septembrie si pana azi si , sa nu-mi spui c-ai nascut ca , nu te cred 😎 ?! Respect deosebit Oana Pantazi , pentru cazul in care…chiar ai nascut !

    Apreciat de 1 persoană

    • Dragă Marian, acum, când îți scriu, e 4 dimineața și eu am ajuns acasă la 2.30… Ora aia și jumătate am mai muncit puțin, că nu terminasem treaba. Cu asta mă ocup non-stop de la o vreme. Copii la vârsta mea? 😄
      Nu cred că presa scrisă e pe butuci, știu sigur! Vânzările au scăzut dramatic și nu trebuie să-ți furnizez eu datele BRAT, se vede cu ochiul liber. Câți oameni vezi zilnic în jurul tău cu un ziar sau o revistă în mână? Așa ziceam și eu… 😉
      Paradoxal, online-ul încă trăiește datorită printului, dar în scurt timp vor crăpa multe publicații, îți dau scris!
      Am fost destul de sinceră?
      Mi-ar plăcea să intru mai des pe aici, de blogurile prietenilor noștri nu mai zic, dar e bine și așa… Mă bucur că nu m-ați uitat.
      Te salut cu prietenie!

      Apreciat de 2 persoane

      • Fara suparare Oana Pantazi dar , tot nu mi-ai raspuns la intrebare caci , presa scrisa , presa tiparita pe hartie daca la noi este pe butuci , in alte tari { Franta , UK , Malta …adica de pe unde mai am si eu niscai „relatii ” 😉 } , presa scrisa are tiraje care , de cele mai multe ori sant destinate doar unei anume regiuni sau …chiar unui singur oras si , depaseste tot ce-nsemneaza presa romaneasca pe minim doi ani de zile ! In Malta exista Gozo News , care-i destinat doar locuitorilor acelei insule ce nu depaseste cateva sute d e mii de locuitori si cu toate acestea…tirajul lor i-ar face sa dea in boala copiilor pe tipii de la… Dilema bunaoara . ” Copii la vârsta mea? 😄 ” Nu te mira caci , s-a vazut si la case mai mari deci…” bate-n lemn ” 😀 😀 😀 !!!! Din partea mea , acelasi respect deosebit Oana Pantazi .

        Apreciază

    • Ana G. e prietena mea, a noastră, de pe blog și mi-e tare dragă fiindcă scrie de fiecare dată cu mult umor. 😊 Cel mai mișto moment pentru mine nu e atunci când scriu, ci când comentați voi. 😉

      Apreciază

      • 😉 @ Ana G. 1] C’asa sunt eu , curios din fire 😎 ! 2] Eu nu ma prea pricep la bloguri ca n-am de unde insa , am vazut o steluta in partea de jos dreapta { deci nu Steaua de la Bethleem cum s-ar putea crede } iar acolo, la ” apreciaza ” , scrie de regula Ana G . si , am dorit neaaparat sa aflu care-i treaba . Pe cinstea mea daca n-am crezut ca-i esti fie fica , fie….supervizoarea lui Oana Pantazi delegata din partea Dilema Group 😉 ! Ma bucurobor ca-i esti …doar prietena . 😀 Respect si dumitale caci , prietenii doamnei Pantazi sant si prietenii mei sau , cum s-ar spune p’aci prin Berceni : su casa e mi casa , Ana G. ! 😀 😀 😀

        Apreciat de 2 persoane

      • Aha, deci de la steluță mi se trage! Păi apar eu acolo pentru că apreciez spusele comentatorilor, de-aia. Hă-hă, păi nu ai citit că-s cu ZECE ani mai bătrână decât Oana?! Deci fiică, doar dacă mă proiecta într-o viață anterioară. Iar supervizoare nu-s nici la Dilemele din capul meu. La mine în Sălăjan nu se spun de-alea cu „su casa…” Noi suntem fiecare cu casa lui, mai antisociali, așa.

        Apreciat de 1 persoană

  7. Ba…am citit dar , am zis sa fiu si eu nitzel gentelmon , cum se zice pe la Trapezului p’acolo 😎 . In plus…poate c-am inversat rolurile si de fapt , Oana Pantazi { are s’un nume parca predestinat } este fica dumitale 😉 si-atunci , sunt castigat si-ntr-un caz si-n celalalt : ma pun bine cu „coana mare ” pentru a ma lipii de fica-sa 😀 😀 😀 ” La mine în Sălăjan nu se spun de-alea cu „su casa…” Noi suntem fiecare cu casa lui, mai antisociali, așa.” Lasa ca va stiu eu p’astia din Salajean : parca ati baut toti apa din cana lui Mircea Badea ! 😀 😀 😀 Respect si stima Ana G.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Ceva mi-a atras atentia in mod deosebit si , nu doar postarea , nu doar revenirea , asi spune in fortza cat , comentariile la postare facute de catre Renata in special si 😉 chiar si ” potecutza ” . IN SPECIAL CELE ALE RENATEI caci , mi-au aprins imaginatia mai tare decat putea vreodata s-o aiva Eminescu gandindu-se la o eventuala ” intalnire ” dintre nemtoaica aia de Mite si moldoveanca de Veronica , el completand trioul 😎 . Nu vreti sa stiti , dumneata si Renata , ce mi-a dat prin mintea capului , mai ales dupa acel #MITU al Renatei 😀 😀 😀 . Pe buneeee Renata 🙂 #MITU 😀 😀 😀 ?!? Asta mi-a dat subiect de facut ….. scenarii 😉 o multime de timp : doua tipe , o farmacista si-o tipa oarecare ce si-au serbat cu nu mai stiu cati ani in urma jubileul , intalnindu-se in urma unui…. #MITU 😀 😀 😀 iar urmarea….. 😀 😀 😀 Fetelor , sa nu va suparati pe mine dar , m-ati amuzat teribil astfel incat , VA MULTUMESC AMANDURORA : CHIAR MI-ATI SATISFACUT CELE MAI ASCUNSE GANDURI ! Ganduri perverse este adevarat dar….e mare lucru sa ai satisfactii , doar in urma unor ” ganduri ” credeti-ma pe cuvant . Dragostea mea sincera pentru voi !

    Apreciază

  9. ITI DORESC UN CRACIUN CAT MAI FERICIT SI CU CAT MAI MULTA SANATATE , OANA PANTAZI !!! URARILE SANT VALABILE IN ACEEASI MASURA PENTRU TOTI ACEEIA CE-TI BANTUIE BLOGUL : CRACIUN FERICIT TUTUROR !!!!!!!!!!!!!!

    Apreciat de 2 persoane

  10. Craciun pe rit vechi !

    Credeam ca univeru-i infinit,
    Însa Tatal ceresc mi-a revelat,
    Ca-i doar un prunc micut venit,
    Sa scoata România din pacat !

    La multi ani, draga Oana ! Craciun fericit tie si tuturor prietenilor tai inclusiv lui Ax(a)el si treci si pe la gara din Ploiesti printre castanii de povesti iar de ajungi pe la artari, transmite-le zapezi mai mari ! 🙂
    Cu stima si respect acelasi Nimeni, dus cu pluta ! Merci pentru organizatia Axei ! Voi fi mereu alaturi de voi cu sufletul la toate adunarile superbe organizate de tine.

    Apreciat de 1 persoană

  11. Dacă nu ești în stare să scrii, iei articolul cu copy/paste de pe site-ul altora. Nu uita totuși să-i ștergi numele autorului și să-l treci pe al tău!

    Asta este soluția cea mai la îndemână….pentru cei ce vor și nu pot. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  12. Dragut articolul at fi bine daca ar scrie mai multi cu aceiasi atitudine:))apropo cum se traduce oximoron:))super articolul de la inceput pana la sfarsit.
    Referitor la esenta aia „norocosi” pun in punga la mega pai altfel ce s -ar intampla daca am fi mai deschisi si am avea mai multi care sa puna pret pe calitate intr-o tara unde totul e de vanzare si Kim Regina la brat cu …:)))tare articolul intr-un cuvant.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Hop si eu (sau io). Intâmplător am poposit aici si m-am distrat copios! Oana Pantazi, felicitari pentru ce și cum ai scris… mi-am adus aminte de presa scrisă aia veche (cu linotip, zetarie etc)… De cum căutam cuvintele la titlu să se potriveasca în format…. ce vremuri!!!… acum, on-line, mai bine tac!

    Apreciat de 1 persoană

    • Cristina, bine ai venit! 😊 În cazul nostru, zâmbetul e și nostalgic, și amar. Știu exact ce spui, lucrez în presă de 25 de ani… Uneori, simt că am atins maximum de noapte a minții, dar îmi trece repede, că nu-i de ici, de colo să te preia yahoo și să bubuie traficul. Și mai ales să intri în istorie cu un articol despre… nucile lui JLo! 😃

      Apreciază

  14. Ești dusă cu pluta! Nu există jurnalism online, există furt online. Încă nu am înțeles dacă acest articol este o parodie obositoare, un îndemn idiotic de a le spune oamenilor cum să ajung la o sursă independentă, de a copia conținutul și de-al publica pe site-ul lor. Groaznic, halal exemplu ești!

    Apreciază

      • Ana, te îmbrățișez! Din păcate, nu mai am timp să scriu pe blog, și asta mă doare… Dar n-am abandonat gândul de a mă întoarce acasă. 😊 Cândva…
        Îți mulțumesc pentru intervenție, o persoană care vine aici să mă jignească și se semnează cu „-„, nu merita decât, cel mult, o „apreciere” cu cratimă, dar mă știi, sunt fată educată… 😃
        Un An Nou minunat să ai, să fii sănătoasă și să te bucuri de cei dragi! ❤️

        Apreciat de 1 persoană

      • Îți mulțumesc, Oana. Mie personal blogurile mi se par spații mai intime, în comparație cu înghesuiala de pe Facebook. Te citesc și acolo, dar nu mă simt atât de bine ca aici. Comparativ, e ca și cum aș veni să te vizitez la serviciu, în loc să vin la tine acasă

        Apreciat de 2 persoane

      • 😃 Bună comparație! Ai văzut atunci că acolo scriu doar două-trei rânduri, atât cât să nu mă întrebe lumea în privat dacă mai trăiesc. Apropo, dacă vrei, scrie-mi un mesaj în privat, ca să știu care Ană ești. 😊

        Apreciat de 1 persoană

    • @”-” Singur sau singură, că văd că n-ai avut curajul să ieși din anonimat, te contrazici! Nu ai înțeles absolut nimic! Unu la mână: nu ai proprietatea cuvintelor. Ce ți se pare ție că am parodiat? Doi la mână: cuvântul idiotic nu există în limba română…
      În schimb, jurnalism online există, și încă de bună calitate, toate condeiele de excepție din țara asta scriu și în mediul virtual. Asta nu înseamnă că există pădure fără uscături, or, eu asta am vrut să subliniez. Pe cine am îndemnat eu să copieze? Arată-mi mie un singur text de-al meu care să nu aibă conținut original! Vii la mine în casă și mă faci nebună (?!) cu niște argumente de doi lei, iar asta îmi dovedește că nu ai nici umor și nici capacitatea intelectuală de a înțelege un text.
      Crede-mă, nu trebuie să învăț nimic pe nimeni, plagiatul există de când lumea, tot ce am făcut a fost să scot în evidență o stare de fapt, tristă, dar cât se poate de prezentă în ziua de azi. Atât!
      Un exemplu sunt, dar nu așa cum vrei tu să subliniezi. Cel puțin ăla care fură de la mine dă mai departe un text bun și scris corect în limba română. Paradoxal, în cele din urmă, e un câștig… Pentru cititori. „Jurnalistul” sau „bloggerul” care trăiește din asta se va anihila singur, e doar o chestiune de timp. La fel și în cazul site-urilor online.
      Tu, în schimb, pot să jur, o să continui să arunci cu venin pe unde poți. Ca tine am văzut o mie. Te compătimesc! O să îmbătrânești urât…

      Apreciat de 2 persoane

    • Ce frumos e când te ascunzi după “liniuţa”, nu-ţi asumi responsabilitatea afirmaţiilor şi dai cu rahat în munca altora! Adică, nu există jurnalism online? De sex online ai auzit? De televiziuni, radiouri, ziare, care chiar au un cuvânt de spus şi-l spun online? Asta cu “halal exemplu” este expresia tipică a unui individ (sau individă?) cu o spoială de cultură, căpătată prin anii ’70, care are senzaţia că e l’ombilico del mondo şi că de la el/ea în jos, toţi sunt nişte fraieri, agramaţi, inculţi, doar pentru că n-au citit “Pe Donul liniştit” sau celebra “Primăvara pe Târnave” a Luciei Demetrius! Mamaie/tataie, nu-mi permit, fiind blogul amicei mele să folosesc limbajul pe care l-ai merita, atât pentru lipsa de respect pe care o afişezi cât şi pentru ipocrizie. Adică citeşti fel de fel de “prostii” on line dar acuzi cu nonşalanţă o întreagă breaslă de copy/paşte, doar pentru că aşa v-a învăţat pesedeaua să vă copiaţi tezele de doctorat? Păi e halal așa? (Și am folosit expreisia corect, fără să chinui biata limbă română!)
      Încă ceva: nu mă apuc sa fac eu public numele celui care a scris comentariul de mai sus, dar îl pot anunța că, pe langă (…)@gmail.com, există nume, prenume și un IP, pe care netul nu le ascunde, asa că… data viitoare, asuma-ți cele scrise, asa cum facem noi, ăștia cărora le citiți cu nesaț scrierile online!

      Apreciat de 2 persoane

  15. „Iata, Eu va trimit ca pe niste oi în mijlocul lupilor. Fiti dar întelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii.” – Hristos Isus –

    „Nu întoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine înaintea tuturor oamenilor.”
    „Nu te lasa biruit de rau ci biruieste raul prin bine.” Ap. Pavel –

    „Totusi ceea ce propovaduim noi printre cei desavârsiti este întelepciune, dar nu a veacului acestuia, nici al fruntasilor veacului acesta, care vor fi nimiciti. Noi propovaduim întelepciunea lui Dumnezeu, cea tainica si tinuta ascunsa, pe care o rînduise Dumnezeu, spre slava noastra, mai înainte de veci, si pe care n-a cunoscut-o nici unul din fruntasii veacului acestuia; caci, daca ar fi cunoscut-o, n-ar fi rastignit pe Domnul slavei. Dar, dupa cum este scris; „Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L IUBESC.” – Ap. Pavel –

    „Întelepciunea care vine de sus este întâi curata, apoi pasnica, blânda, usor de înduplecat, plina de îndurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica. Si roada neprihanirii este semanata ôn PACE pentru cei ce fac PACE.” – Ap.Iacov –

    Un an 2019, plin de PACE, si IUBIREA TATALUI CERESC , draga Oana !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu